Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/wigilia.html


Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/przyjecia.html


KONTAKT:


gosiuwka@gazeta.pl


PARĘ SŁÓW O MNIE


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ


free counters Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Tradycyjny żurek na domowym zakwasie.

Żurek, tak jak i wcześniej miseczki chlebowe to kolejna inspiracja Wielkanocna. Nigdy nie może go zabraknąć na śniadaniu w Wielką Niedzielę. Najsmaczniejszy jest na domowym zakwasie, mocno pachnący czosnkiem. Koniecznie na wywarze z gotowania białej kiełbasy (nie parzonej). Zakwas nastawiamy 3-5 dni wcześniej, lub więcej, bo gdy zakwas jest gotowy, można go przechowywać w lodówce. Jeżeli przygotowujemy go jako danie obiadowe, można dodać ziemniaki, ale to już opcja dla wielbicieli tych warzyw ;-)

Trudność:

średnia

Czas przygotowywania:

1,5h + oczekiwanie na zakwas (3-5 dni)

Składniki:

Zakwas:

1 szklanka mąki żytniej razowej

3 szklanki wody (można dodać więcej, nawet 4)

1 kromka suchego chleba razowego

3-4 ząbki czosnku

Żurek:

4 kawałki białej kiełbasy

6 plasterków boczku

włoszczyzna (bez kapusty)

cebula

pół szklanki suszonych grzybów

2 szklanki zakwasu

pół szklanki śmietany kremówki

majeranek, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zakwas:

Na 3-5 dni przed gotowaniem żurku, mieszamy wodę z mąką razową. Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać 3 lub 4 szklanki, przy trzech będzie dość gęsty. Do całości dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy kromką chleba razowego i pozostawiamy w ciepłym miejscu (np. przy kuchence), przykryty gazą.

Po dwóch dniach zaczyn powinien już pracować, z wierzchu będzie widać bąbelki. Zakwas mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce przykryty gazą. Mieszanie możemy powtarzać w zasadzie codziennie. Długość dojrzewania zależy od tego jak bardzo kwaśną zupę lubimy, im bardziej dojrzały zakwas, tym bardziej kwaśna. Gotowy powienien mieć przyjemny zapach podobny do ukiszonej kapusty. Najważniejsze w całym procesie dojrzewania jest właśnie miejsce. Musi mu być ciepło i nie może mieć przeciągów.

Żur:

Białą kiełbasę zalewamy wodą, tak aby cała była przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny, w razie potrzeby dolewamy wody, jeżeli ta się wygotuje.

Cebulę opalamy nad gazem lub prażymy na patelni jeżeli mamy kuchenkę elektryczną. 

Włoszczyznę zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy na wolnym ogniu razem z boczkiem, grzybami i cebulą, aż warzywa będą miękkie. (w razie potrzeby dolewamy wrzącej wody z czajnika, jeżeli ta się wygotuje).

Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy razem z grzybami na patelni. Wywar warzywny przecedzamy, warzywa odkładamy, nie będą już potrzebne. Następnie łączymy z wywarem z kiełbasy (w sumie powinno być około 2 litry płynu), dodajemy usmażone mięco i grzyby, dodajemy zakwas i gotujemy ciągle mieszając (po dodaniu zakwasu zupa lubi przywierać do dna). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy kremówkę i pozostawiamy na gazie dosłownie moment, bo zupy ze śmietaną nie powinno się już doprowadzać do wrzenia. Podajemy w miseczkach z kromką chleba, lub w miseczkach chlebowych z ugotowanym na twardo jajkiem. Jeżeli chcemy dodać ziemniaki, to możemy je ugotować w wywarze z kiełbasy przed dodaniem zakwasu. SMACZNEGO.

poniedziałek, 22 marca 2010, gosiuwka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/03/22 07:18:38
Piękności !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
2010/03/22 13:10:03
Przepieknie wyglada ten zurek w miseczkach! Az slinka leci na sam widok.

Na pewno skorzystam z przepisu na chlebowe miseczki :))
-
2010/03/22 14:20:44
Po prostu cudo! Ja za zurem nie przepadam, ale na widok tego oblizuje sie ze smakiem:)
Pozdrawiam.
-
2010/03/23 05:37:54
Rzeczywiście w miseczkach żurek zawsze prezentuje się bardzoo apetycznie. W domu mam samych smakoszy żurku, więc też szybko zniknął ;-)
Majazteca: daj znać jak ci wyszły miseczki jak już wypróbujesz.
-
Gość: PINIA, 83.238.201.2*
2011/10/18 15:12:03
WSZYSTKO FAJNIE TYLKO NIE WIEM ILE WODY TRZEBA NA TE 4 KIEŁBASKI PÓŁ GARKA MNIEJ NIŻ PÓŁ ILE WODY NA TE WARZYWKA CZY PROPORCJE MAJĄ BYĆ RÓWNE..KIEŁBASKI MOZNA GOTOWAĆ I W RONDLU...NIE JEST SPRECYZOWANE ILE WODY A TO CHYBA JEST TEZ ISTOTNE
-
2011/10/18 17:54:49
W sumie powinno być około 2 litry płynów już po połączeniu wywaru z gotowania kiełbasek i wywaru warzywnego. Już poprawiam w opisie. Pozdrawiam serdecznie.
-
Gość: pinia, 83.238.201.2*
2011/10/19 10:10:49
dziękuje za odp :)
-
Gość: , 89-76-205-0.dynamic.chello.pl
2012/04/07 11:33:53
mam pytanie... boczek ma byc pokrojony czy w plastrach do wywaru?
-
2012/04/07 14:01:58
boczek bym pokroiła w kostkę lub paseczki, wtedy wygodniej się je go w zupie.
-
Gość: K., 89-76-205-0.dynamic.chello.pl
2012/04/07 20:04:39
BARDZO PROSZE O SZYBKA PODPOWIEDZ, BO AKURAT JESTEM NA TYM ETAPIE:
czy kielbase, boczek i grzyby smazymy na oleju, masle, pustej patelni??
z gory dziekuje za szybka odpowiedz:!!!!
-
2012/04/07 21:42:21
Jeżeli boczek jest wystarczająco tłusty i wytopi się tyle tłuszczu, aby przesmażyć na nim i grzyby i kiełbasę (z kiełbasy jeżeli jest tłusta, też się trochę tłuszczu wytopi), to nie trzeba już nic dodawać. Jeżeli jednak wszystko jest wyjątkowo chude, to można podlać odrobinę oleju.