Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie.

gosiuwka

Żurek, tak jak i wcześniej miseczki chlebowe to kolejna inspiracja Wielkanocna. Nigdy nie może go zabraknąć na śniadaniu w Wielką Niedzielę. Najsmaczniejszy jest na domowym zakwasie, mocno pachnący czosnkiem. Koniecznie na wywarze z gotowania białej kiełbasy (nie parzonej). Zakwas nastawiamy 3-5 dni wcześniej, lub więcej, bo gdy zakwas jest gotowy, można go przechowywać w lodówce. Jeżeli przygotowujemy go jako danie obiadowe, można dodać ziemniaki, ale to już opcja dla wielbicieli tych warzyw ;-)

Trudność:

średnia

Czas przygotowywania:

1,5h + oczekiwanie na zakwas (3-5 dni)

Składniki:

Zakwas:

1 szklanka mąki żytniej razowej

3 szklanki wody (można dodać więcej, nawet 4)

1 kromka suchego chleba razowego

3-4 ząbki czosnku

Żurek:

4 kawałki białej kiełbasy

6 plasterków boczku

włoszczyzna (bez kapusty)

cebula

pół szklanki suszonych grzybów

2 szklanki zakwasu

pół szklanki śmietany kremówki

majeranek, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zakwas:

Na 3-5 dni przed gotowaniem żurku, mieszamy wodę z mąką razową. Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać 3 lub 4 szklanki, przy trzech będzie dość gęsty. Do całości dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy kromką chleba razowego i pozostawiamy w ciepłym miejscu (np. przy kuchence), przykryty gazą.

Po dwóch dniach zaczyn powinien już pracować, z wierzchu będzie widać bąbelki. Zakwas mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce przykryty gazą. Mieszanie możemy powtarzać w zasadzie codziennie. Długość dojrzewania zależy od tego jak bardzo kwaśną zupę lubimy, im bardziej dojrzały zakwas, tym bardziej kwaśna. Gotowy powienien mieć przyjemny zapach podobny do ukiszonej kapusty. Najważniejsze w całym procesie dojrzewania jest właśnie miejsce. Musi mu być ciepło i nie może mieć przeciągów.

Żur:

Białą kiełbasę zalewamy wodą, tak aby cała była przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny, w razie potrzeby dolewamy wody, jeżeli ta się wygotuje.

Cebulę opalamy nad gazem lub prażymy na patelni jeżeli mamy kuchenkę elektryczną. 

Włoszczyznę zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy na wolnym ogniu razem z boczkiem, grzybami i cebulą, aż warzywa będą miękkie. (w razie potrzeby dolewamy wrzącej wody z czajnika, jeżeli ta się wygotuje).

Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy razem z grzybami na patelni. Wywar warzywny przecedzamy, warzywa odkładamy, nie będą już potrzebne. Następnie łączymy z wywarem z kiełbasy (w sumie powinno być około 2 litry płynu), dodajemy usmażone mięco i grzyby, dodajemy zakwas i gotujemy ciągle mieszając (po dodaniu zakwasu zupa lubi przywierać do dna). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy kremówkę i pozostawiamy na gazie dosłownie moment, bo zupy ze śmietaną nie powinno się już doprowadzać do wrzenia. Podajemy w miseczkach z kromką chleba, lub w miseczkach chlebowych z ugotowanym na twardo jajkiem. Jeżeli chcemy dodać ziemniaki, to możemy je ugotować w wywarze z kiełbasy przed dodaniem zakwasu. SMACZNEGO.

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ivon] 80.51.181.*

    Piękności !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • majazteca

    Przepieknie wyglada ten zurek w miseczkach! Az slinka leci na sam widok.

    Na pewno skorzystam z przepisu na chlebowe miseczki :))

  • konsti.apparecchiamo

    Po prostu cudo! Ja za zurem nie przepadam, ale na widok tego oblizuje sie ze smakiem:)
    Pozdrawiam.

  • gosiuwka

    Rzeczywiście w miseczkach żurek zawsze prezentuje się bardzoo apetycznie. W domu mam samych smakoszy żurku, więc też szybko zniknął ;-)
    Majazteca: daj znać jak ci wyszły miseczki jak już wypróbujesz.

  • Gość: [PINIA] 83.238.201.*

    WSZYSTKO FAJNIE TYLKO NIE WIEM ILE WODY TRZEBA NA TE 4 KIEŁBASKI PÓŁ GARKA MNIEJ NIŻ PÓŁ ILE WODY NA TE WARZYWKA CZY PROPORCJE MAJĄ BYĆ RÓWNE..KIEŁBASKI MOZNA GOTOWAĆ I W RONDLU...NIE JEST SPRECYZOWANE ILE WODY A TO CHYBA JEST TEZ ISTOTNE

  • gosiuwka

    W sumie powinno być około 2 litry płynów już po połączeniu wywaru z gotowania kiełbasek i wywaru warzywnego. Już poprawiam w opisie. Pozdrawiam serdecznie.

  • Gość: [pinia] 83.238.201.*

    dziękuje za odp :)

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    mam pytanie... boczek ma byc pokrojony czy w plastrach do wywaru?

  • gosiuwka

    boczek bym pokroiła w kostkę lub paseczki, wtedy wygodniej się je go w zupie.

  • Gość: [K.] *.dynamic.chello.pl

    BARDZO PROSZE O SZYBKA PODPOWIEDZ, BO AKURAT JESTEM NA TYM ETAPIE:
    czy kielbase, boczek i grzyby smazymy na oleju, masle, pustej patelni??
    z gory dziekuje za szybka odpowiedz:!!!!

  • gosiuwka

    Jeżeli boczek jest wystarczająco tłusty i wytopi się tyle tłuszczu, aby przesmażyć na nim i grzyby i kiełbasę (z kiełbasy jeżeli jest tłusta, też się trochę tłuszczu wytopi), to nie trzeba już nic dodawać. Jeżeli jednak wszystko jest wyjątkowo chude, to można podlać odrobinę oleju.

Dodaj komentarz

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci