Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/wigilia.html


Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/przyjecia.html


KONTAKT:


gosiuwka@gazeta.pl


PARĘ SŁÓW O MNIE


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ


free counters Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto francuskie - przepis podstawowy

Ciasto francuskie - znane powszechnie, chrupiące, maślane, o strukturze listkowej. Wiele przepisów na nim bazuje. Można je kupić gotowe mrożone, ale ja wolę zrobić własne i zamrozić. Zawsze mam więc porcję lub dwie w zapasie. Własnoręcznie zrobione jest delikatniejsze niż to kupione w sklepie. Poza tym wiemy co jest dokładnie w środku ;-) Jest dość pracochłonne, ale z dokładnymi wytycznymi każdy może je sam zrobić. Według przepisu po każdym rozwałkowaniu musimy je włożyć na 2 godziny do lodówki, nic się jednak nie stanie gdy poleży dłużej, np. całą noc. Nigdy nie trzymam się dokładnie dwóch godzin, wałkuję wtedy gdy mam akurat chwilę, albo sobie o nim przypomnę. Przepis z mojego ulubionego słodkiego bloga u dorotuś.

Trudność: średnia

Czas przygotowania: praca około 1h, oczekiwanie: 7x2h

Składniki na 1kg ciasta:

200ml zimnej wody

14g (1 łyżka) miałkiej soli (ja daję nieco mniej)

500g masła w temperaturze pokojowej

150g mąki krupczatki

250g zwykłej mąki

Sposób przygotowania:

Sól rozpuszczamy w wodzie. 75g masła roztapiamy w rondelku. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę z solą i masło, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Pozostałe masło kładziemy pomiędzy papier do pieczenia jak na zdjęciu:

Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości mniej więcej 2 cm i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt dwa i pół raza większy niż przygotowany wcześniej płat masła. Masło kładziemy na ciasto:

I przykrywamy z każdej strony ciastem:

Całość składamy na trzy i wałkujemy po obróceniu o 90 stopni na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy:

Rozwałkowany prostokąt składamy znowu na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki przykryty folią spożywczą lub aluminiową aby nie wysychało.

Po dwóch godzinach ponownie wałkujemy obracając ciasto o 90 stopni, zawsze na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Ponownie składamy na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Wałkowanie powtarzamy w sumie 6 razy, zawsze na stolnicy lekko oprószonej mąką. Zawsze też pamiętamy aby ciasto włożyć do lodówki owinięte folią aluminiową lub spożywczą.

Po tym czasie ciasto jest gotowe i możemy przejść do innego przepisu z wykorzystaniem ciasta lub gotowe zamrozić. Ja zazwyczaj dzielę je na dwie części, każdą odddzielnie zabezpieczam przed wilgocią i zamrażam.

niedziela, 07 marca 2010, gosiuwka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/03/08 10:31:00
ja bym się chyba nie podjęła samodzielnego robienia francuskiego ciasta
ale nie wątpię ani odrobine, że to domowe jest pyszniejsze od kupnego..
-
2010/03/12 13:00:35
Oj jest - zdecydowanie lepsze ;-) I naprawdę nie jest trudne. Jedynie pracochłonne...
-
Gość: , 178.182.73.107.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2011/03/04 10:46:20
pierwsze ciasto francuskie za sobą - przepis super , ciasto ,,palce lizać,, gorąco polecam
-
Gość: , 87-206-116-47.dynamic.chello.pl
2011/03/15 11:53:17
Ja pamiętam przepis nieco inny. Ciasto składało sie z dwu ciast: podstawowego i maslanego. Robilo sie je oddzielnie z tym, że maślanego bylo znacznie mniej i nakładalo sie go na podstawowe w środku podstawowego i zaginalo brzegi i skladalo na trzy tak, by maśllane oddzielic od podstawowego. Potem wkładało do zamrażalinika 3 razy co najmniej. Super bylo.
-
Gość: , 88-199-93-31.tktelekom.pl
2011/07/02 09:38:51
przepis super zawsze będe z niego korzystać
-
Gość: Mateusz, client-pawald-216.zgora.dialog.net.pl
2012/11/23 14:09:19
To nie jest prawdziwy francuz. Oto proporcje na prawdziwego francuza:
1 kg mąki typ 500
1dkg soli
0,6 l zimnej wody
0,02 ml octu
1 kg margaryny

Oczywiscie proporcje mozna zmniejszyc lub zwiekszyc. Ciast mieszamy ok 10 minut. Nastepnie formujemy je na cztero ramienna gwiazde i na srodek kladziemy margaryme. Kazda odnoge zaciagamy w przeciwleglym kierunku. ciasto walkujemy na ok 1 cm na ksztalt prostokata i skladamy na 4. i tak co 30 min. za czwartym walkowaniem ciasto dajemy do lodowi aby lezakowalo przez ok 3 h. I mamy profesionalnie zrobiony francuz. Dodam do tego ze jestem cukiernikiem i kilka lat robie ciasto francuskie
-
2012/11/24 09:24:56
Mateusz, a w jaki sposób stwierdzasz, że akurat przepis, z którego korzysta Twoja cukiernia jest tym jedynym "prawdziwym"? :-) Poza tym ciasto francuskie na margarynie?
-
Gość: xawery, abni152.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/16 01:04:37
Ano właśnie francuz jest na margarynie - do podstawowego dodawało się też żółtko, ale to podnosi koszty :)
-
2012/12/16 07:19:48
Hmmm... No dobrze, to z innej strony. Margarynę wynaleziono w XIX wieku, a pierwszy spisany w literaturze przepis na ciasto francuskie został opublikowany już w 1650 roku. Jak to się ma do "prawdziwości" przepisu?
-
Gość: , kyp106.internetdsl.tpnet.pl
2013/01/10 16:54:07
To nie są prawdziwe przepisy na ciasto francuskie nikt z was się nie zna widać że nikt nie chodził na cukiernika !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Gość: kamakkk, cpc26-warw12-2-0-cust287.3-2.cable.virginmedia.com
2013/03/19 18:11:11
hehehe:D "to nie są prawdziwe przepisy, nikt się nie zna, ja się znam" haha dobre cytaty:D
Nie wiem czy ta strona aktualna jeszcze, ale ja jestem bardzo wdzięczna i pracochłonnemu opisowi i temu, że ktoś chciał sterczeć przy garach kilka razy kilka godzin, wałkować, robiąc i sprawdzając po sto razy jakie lepsze, żeby dokładnie to tu opisać i żeby taki lewus kuchenny jak ja mógł sobie skorzystać z gotowca!!!
Bo nie sztuką zrobić przepis z kartki, bądź ściągnięty z neta (tak jak ja dziś to zrobiłam!), sztuką jest napisać ten przepis, przed tym zapewne ze sto razy nie wyszło i kobitka zastanawiała się co zrobiła nie tak, więc poprawiała, poprawiała, zmieniała proporcje, a za sto pierwszym razem znała już na pamięć proporcje więc zasiadła i 5 godzin opisywała, plus jeszcze robiąc zdjęcia, a ludziska są wredni, chamscy i nie doceniają wysiłku jaki inni wkładają w to, żeby Wam życie ułatwić!
Bo żeby nie ten przepis to bym pewnie dziś zrobiła na obiad ciasto które bym wyrzuciła i du*pa blada byłyby kanapki!, kolejnym razem może by i było jadalne, ale pewnie byłoby "bleeee", a po 50tej probie i pieniądzach wyrzuconych w błoto, może bym i ukleiła dobrego francuza, a tak- czy to profesjonalny przepis czy nie, wiem na pewno, że jestem wdzięczna, mogłam nakarmić rodzinę dzięki tej stronie własną kuchnią, a nie kupnym ścierwem, w którym więcej chemii niżeli masła i dziękuję za ten wysiłek włożony w to, żebym teraz sobie przepis mogła skopiować, wydrukować, powiesić na lodówce i bez straty czasu robić francuskie ciasta, sprawdzone i dobre!
-
2013/03/19 18:55:44
Kamakk, aktualna, aktualna :-) Po prostu już nie odpowiadałam na ostatni komentarz, bo jakoś mnie zdemotywował do dalszych dyskusji... Żaden prawdziwy Francuz nigdy by nie przyznał, że margaryna nadaje się do zrobienia ciasta francuskiego, byłby wręcz tym pomysłem oburzony jak śmiem twierdzić. Możliwe, że cukiernie w Polsce czasem robią ciasto francuskie na bazie margaryny ze względów na koszty, osobiście uważam to za błąd, bo według mnie psuje to smak tego ciasta. Co do samych proporcji, to w każdej francuskiej restauracji na pewno receptury się od siebie różnią i ciężko na dzień dzisiejszy (a samo ciasto francuskie powstało już kilkaset lat temu) stwierdzić która receptura była tą jedyną, pierwszą. Wszystkie natomiast są uznawane za ciasto francuskie. Co do pracy nad przepisami, to masz rację, rzeczywiście sporo pracy czasem w jeden przepis trzeba włożyć, ale jeżeli trafi się potem choć jeden komentarz, że ktoś z przepisu skorzystał i super wyszło i smakowało, to jest to najlepszą nagrodą :-D
-
2013/06/30 20:37:44
Hej. Spróbowałem przepisu. Jest bardzo pracochłonny ale wyśmienity .. Pozdrawiam i zapraszam na ksiakucharska.crazylife.pl
-
2013/06/30 22:16:08
Rzeczywiście trochę czasu trzeba nad nim spędzić, ale efekt? Bije wszystkie kupne ciasta na głowę :-)
-
Gość: Witek, host-92-21-5-21.as13285.net
2013/07/26 04:39:56
Co to znaczy chodzić " na cukiernika"? Słyszałem o chodzeniu na grzyby, o pójściu na rower, ale tego wyrażenia nie słyszałem. Tyle dygresjii. Zrobiłem, namęczyłem się, ale wyszło wyśmienite. Dodałem trochę sody. Zrobiło się pulchne. Mam nadzieję, że nie przeklniecie mnie za to.
Pozdrawiam
-
Gość: , host-92-23-47-64.as13285.net
2013/10/22 21:09:02
Czy moge zostawic nie gotowe ciasto w lodowce na dluzej niz 2 godz. Mam namysli np.zaczac dzisiaj , zostawic na noc w lodowce i skonczyc dnia nastepnego????
-
2013/10/22 22:06:02
Spokojnie możesz zostawić ciasto na całą noc, tylko najlepiej je najpier dokłądnie owinąć folią aluminiową lub spożywczą, żeby nei zdążyło wyschnąć.
-
Gość: , host-92-23-47-64.as13285.net
2013/10/22 22:33:57
ok,dzieki wielkie!!!! Jutro zaczynam moje pierwsze :) czego sie nie robi dla dzieciaczkow!!!
-
2013/10/22 22:35:14
Oj dla nich robi się naprawdę dużo :-) Powodzenia życzę!
-
Gość: Alcia, ip-31-0-102-47.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/02/05 15:21:39
A ja właśnie dzisiaj zaczęłam robić tyle że na margarynie, niestety zabrakło kasy, a dzieciaki chcą jeść :D Mam nadzieję że nie będzie takie złe, chcę potem z tego ciasta zrobić tarte na kolację :D trzymcie kciuki aby wyszło .