Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Bitki wieprzowe w sosie własnym

gosiuwka

Tym razem będzie bardzo tradycyjnie. Bo kto nie zna zwykłych polskich bitek? Mi kojarzą się z dzieciństwem. Świetnie pasują do kaszy gryczanej, choć u mnie w zestawie z ziemniaczkami. Do tego nieodzowny ogórek kiszony domowej roboty. Mniam! Mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Gratka dla moich maluchów. Zazwyczaj słychać tylko mlaskanie ;-)

Czas przygotowania:

praca: pół godziny, duszenie: 1,5 godziny

Trudność:

średnie

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

1 cebula

2-3 łodygi selera naciowego

4 szklanki wywaru z warzyw

ziele angielskie - około 3 szt

2 listki laurowe

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości około 1cm. Każdy kawałek lekko tłuczemy i przyprawiamy pieprzem i solą. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy mięso aż do momentu gdy nabierze lekko brązowej barwy. Następnie zdejmujemy i przekładamy do wcześniej przygotowanego garnka. Aby sos był aromatyczny, po usmażeniu każdej porcji bitek patelnię podlewamy małą ilością wody tak aby połączyła się z tłuszczem i sokiem z mięsa po czym zlewamy całość do garnka z bitkami. Nową partię smażymy na nowym oleju. "Mycie" patelni powtarzamy przy każej partii mięsa, aż całość będzie gotowa.

Do garnka z bitkmi dorzucamy pokrojoną cebulę i selera, po czym zalewamy wywarem. Dobrze jest też dodać w zasadzie wszystkie warzywa z wywaru. Całość dusimy przez co najmniej półtorej godziny na wolnym ogniu. Mięso wyjmujemy cedzakiem i przekładamy do innego naczynia, zaś sos miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Można też po prostu wszystkie warzywa wyjąć. Wrzucamy ziele angielskie, liśc laurowy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos dzięki warzywom powinien być dość gęsty, ale można go jeszcze dodatkowo zagęścić odrobiną mąki (łyżkę stołową mąki rozpuszczamy na patelni z odrobiną masła i powoli dolewamy trochę sosu, całość przelewamy do garnka i mieszamy). Gdy sos jest już gotowy, wkładamy do niego z powrotem bitki i gotujemy jeszcze chwilkę.

Podajemy gorące z kaszą gryczaną lub ziemniakami. SMACZNEGO.

 

Komentarze (13)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    przy takim obiedzie to chyba w każdym domu słyszac mlaskanie i zachwyty :-)

  • Gość: [Renata] *.xdsl.centertel.pl

    A ja takie bitki, albo inne mięso wieprzowe, przygotowane tak samo jak to robi koleżanka, powoli duszę w naczyniu żaroodpornym na blaszce. Praktycznie odparowuję większość wody i wtedy mięso jest naprawdę we własnym sosie. Posypuję lekko z góry mąką, aby było sos był bardziej zawiesisty i podaję z ryżem, zwykłymi kartoflami bądź smażonymi kawałkami kartofli z posypką z ziół. Inny sposób na takie mięso - jeśli ktoś nie lubi wołowiny - to taki niby buef strogonoff. Do naczynia szklanego z mięsem dodaję koncentrat pomidorowy i pokrojone na wielkość paznokcia pieczarki. reszta tak samo - pyszota ....

  • Gość: [Sylwia] *.ip.netia.com.pl

    "na wielkość paznokcia" ..... zalezy jakie paznokcie.... paznokcie paznokciom nie równe :)))

  • Gość: [r] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    powiedzialambym ze przepis nie wcale taki łatwy, co w ogole znaczy wywar z warzyw?

  • gosiuwka

    Masz rację z trudnością - już poprawiłam w opisie. Wywar robimy gotując włoszczyznę w wodzie. Woda, w której się gotowały to właśnie wywar ;-) W tym przepisie można go bez najmniejszych problemów zastąpić zwykłą wodą. Pozdrawiam serdecznie.

  • Gość *.multi-play.net.pl

    Rzeczywiscie, bitki wyszly bardzo pyszne, ze smakiem wtrzachnela jedna moja corka ktora ma 2,5 roku. A trzeba powiedziec ze dosc pikantne wyszly :)

    pozdrawiam!

  • Gość: [lysy] *.play-internet.pl

    przepis nie jest wcale trudny. jestem chlopakiem i doskonale mi wyszedl obiad. zona sie cieszy :) NAJWIEKSZA PRZYJEMNOSCIA JEST GOTOWANIE DLA KOGOS

  • Gość: [piotr fronczewski] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    nie polecam

  • Gość: [poli] *.zone16.bethere.co.uk

    przepis bardzo latwy... nawet jak ktos nie gotuje, sobie szybko poradzi. a "wywar z warzyw" to wywar z warzyw - logiczne!

  • Gość: [Gotuj z Cukiereczkiem] *.retsat1.com.pl

    uwielbiam tak przyrządzone mięsko :) smacznie i szybko ;)

  • gosiuwka

    Szybko to może niekoniecznie, bo musi się dusić ponad godzinę, ale faktycznie dużo pracy z tym nie ma :-)

  • violinka88

    super przepis wlasnie to gotuje na obiado-kolacje, bo za niedlugo zmarzniety maz wroci z pracy:) a ze ostatnio nie ma apetytu to moze zje takie miesko w sosiku:) do tego puree ziemniaczane z maslem i koperkiem, i duszona kapusta biala z koperkiem i lyzka koncentratu pomidorowego:)

  • Gość: [mamuska] *.evenet.com.pl

    właśnie się dusi w szybkowarze i zaledwie 20 min. obiadek gotowy. polecam szybkowar!!!

Dodaj komentarz

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci