Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/wigilia.html


Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/przyjecia.html


KONTAKT:


gosiuwka@gazeta.pl


PARĘ SŁÓW O MNIE


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ


free counters Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Tym razem będzie bardzo tradycyjnie. Bo kto nie zna zwykłych polskich bitek? Mi kojarzą się z dzieciństwem. Świetnie pasują do kaszy gryczanej, choć u mnie w zestawie z ziemniaczkami. Do tego nieodzowny ogórek kiszony domowej roboty. Mniam! Mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Gratka dla moich maluchów. Zazwyczaj słychać tylko mlaskanie ;-)

Czas przygotowania:

praca: pół godziny, duszenie: 1,5 godziny

Trudność:

średnie

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

1 cebula

2-3 łodygi selera naciowego

4 szklanki wywaru z warzyw

ziele angielskie - około 3 szt

2 listki laurowe

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości około 1cm. Każdy kawałek lekko tłuczemy i przyprawiamy pieprzem i solą. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy mięso aż do momentu gdy nabierze lekko brązowej barwy. Następnie zdejmujemy i przekładamy do wcześniej przygotowanego garnka. Aby sos był aromatyczny, po usmażeniu każdej porcji bitek patelnię podlewamy małą ilością wody tak aby połączyła się z tłuszczem i sokiem z mięsa po czym zlewamy całość do garnka z bitkami. Nową partię smażymy na nowym oleju. "Mycie" patelni powtarzamy przy każej partii mięsa, aż całość będzie gotowa.

Do garnka z bitkmi dorzucamy pokrojoną cebulę i selera, po czym zalewamy wywarem. Dobrze jest też dodać w zasadzie wszystkie warzywa z wywaru. Całość dusimy przez co najmniej półtorej godziny na wolnym ogniu. Mięso wyjmujemy cedzakiem i przekładamy do innego naczynia, zaś sos miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Można też po prostu wszystkie warzywa wyjąć. Wrzucamy ziele angielskie, liśc laurowy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos dzięki warzywom powinien być dość gęsty, ale można go jeszcze dodatkowo zagęścić odrobiną mąki (łyżkę stołową mąki rozpuszczamy na patelni z odrobiną masła i powoli dolewamy trochę sosu, całość przelewamy do garnka i mieszamy). Gdy sos jest już gotowy, wkładamy do niego z powrotem bitki i gotujemy jeszcze chwilkę.

Podajemy gorące z kaszą gryczaną lub ziemniakami. SMACZNEGO.

 

poniedziałek, 01 marca 2010, gosiuwka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/03/02 11:51:28
przy takim obiedzie to chyba w każdym domu słyszac mlaskanie i zachwyty :-)
-
Gość: Renata, public8423.xdsl.centertel.pl
2010/12/01 21:10:52
A ja takie bitki, albo inne mięso wieprzowe, przygotowane tak samo jak to robi koleżanka, powoli duszę w naczyniu żaroodpornym na blaszce. Praktycznie odparowuję większość wody i wtedy mięso jest naprawdę we własnym sosie. Posypuję lekko z góry mąką, aby było sos był bardziej zawiesisty i podaję z ryżem, zwykłymi kartoflami bądź smażonymi kawałkami kartofli z posypką z ziół. Inny sposób na takie mięso - jeśli ktoś nie lubi wołowiny - to taki niby buef strogonoff. Do naczynia szklanego z mięsem dodaję koncentrat pomidorowy i pokrojone na wielkość paznokcia pieczarki. reszta tak samo - pyszota ....
-
Gość: Sylwia, 77-252-224-200.ip.netia.com.pl
2011/05/20 08:26:14
"na wielkość paznokcia" ..... zalezy jakie paznokcie.... paznokcie paznokciom nie równe :)))
-
Gość: r, 188.147.59.235.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/07/12 11:41:59
powiedzialambym ze przepis nie wcale taki łatwy, co w ogole znaczy wywar z warzyw?
-
2011/07/12 12:04:37
Masz rację z trudnością - już poprawiłam w opisie. Wywar robimy gotując włoszczyznę w wodzie. Woda, w której się gotowały to właśnie wywar ;-) W tym przepisie można go bez najmniejszych problemów zastąpić zwykłą wodą. Pozdrawiam serdecznie.
-
Gość: , cc045.multi-play.net.pl
2011/08/13 17:03:27
Rzeczywiscie, bitki wyszly bardzo pyszne, ze smakiem wtrzachnela jedna moja corka ktora ma 2,5 roku. A trzeba powiedziec ze dosc pikantne wyszly :)

pozdrawiam!
-
Gość: lysy, user-46-112-0-202.play-internet.pl
2011/09/21 12:59:20
przepis nie jest wcale trudny. jestem chlopakiem i doskonale mi wyszedl obiad. zona sie cieszy :) NAJWIEKSZA PRZYJEMNOSCIA JEST GOTOWANIE DLA KOGOS
-
Gość: piotr fronczewski, aelk149.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/27 20:01:04
nie polecam
-
Gość: poli, 46-65-105-117.zone16.bethere.co.uk
2013/01/07 16:47:29
przepis bardzo latwy... nawet jak ktos nie gotuje, sobie szybko poradzi. a "wywar z warzyw" to wywar z warzyw - logiczne!
-
2013/03/08 17:47:22
uwielbiam tak przyrządzone mięsko :) smacznie i szybko ;)
-
2013/03/08 18:11:52
Szybko to może niekoniecznie, bo musi się dusić ponad godzinę, ale faktycznie dużo pracy z tym nie ma :-)
-
2013/03/14 21:00:54
super przepis wlasnie to gotuje na obiado-kolacje, bo za niedlugo zmarzniety maz wroci z pracy:) a ze ostatnio nie ma apetytu to moze zje takie miesko w sosiku:) do tego puree ziemniaczane z maslem i koperkiem, i duszona kapusta biala z koperkiem i lyzka koncentratu pomidorowego:)
-
Gość: mamuska, host-125.evenet.com.pl
2013/12/19 14:02:36
właśnie się dusi w szybkowarze i zaledwie 20 min. obiadek gotowy. polecam szybkowar!!!