Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Schab z okiem, polędwiczką nadziewany

gosiuwka

Do tego przepisu wracam wielokrotnie. Schab z okiem z polędwiczki w środku. Przepis rodzinny, więc ciężko mi powiedzieć skąd się u nas wziął. Świetny zarówno na domowe uroczystości, jak i na codzień do pieczywa. U nas podawany jest na zimno, ale można pokusić się do przygotowanie odpowiedniego sosu i podanie na gorąco. Wbrew pozorom, danie raczej nieskomplikowane, ale zdecydowanie efektowne. Głównie dla wielbicieli czosnku.

Składniki:

Ładny dość szeroki schab
dość wąska polędwiczka
3-4 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zarówno schab jak i polędwiczkę nacieramy z każdej strony solą, pieprzem, majerankiem i wyciśniętym czosnkiem. Tak przygotowane mięso odkładamy na co najmniej noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy polędwiczkę, zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do zamrażarki. Ważne aby ułożyć ją wyprostowaną. Zamarźnietą polędwiczkę odwijamy ją z folii. Schab płuczemy z majeranku, nacinamy w środku długim nożem i w tak powstały otwór wkładamy zamarźniętą polędwiczkę tak aby przeszła na wylot. Całość owijamy szczelnie folią aluminiową, przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy na dno wodę i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez około dwie godziny. Najlepiej smakuje na zimno ze świeżym chlebem i odrobiną chrzanu. SMACZNEGO!

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kasianr] 195.117.88.*

    Zawsze zastanawialo mnie jak upchnąć dodatek do schabu a to takie banalne... zamrozic zwinięte w rulonik :) Schab zrobiłam na święta, miał być pieczony, ale przy odśnieżaniu posesji sąsiad pochwalił się, że będzie wędził mięsiwa. Schabik zawinełam w rajstopkę, owiązałam sznurkiem i trafił do domowej wędzarni :) Schab puszczał okiem do gości przy stole, a ci zastanawiali się jak te oko tam się znalazło ;) Dziękuję za ten przepis!

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci